|
Kolarstwo |
| Autor |
Wiadomość |
Tofciu#10
Prezes

Pomógł: 23 razy Dołączył: 27 Maj 2006 Posty: 3232 Skąd: Widuchowa/ZPM
|
Wysłany: 2007-08-06, 21:55 Kolarstwo
|
|
|
Lekarz, który dopingował kolarzy gwiazdą telewizji
Doktor Eufamio Fuentes to jedna z najczarniejszych postaci w kolarstwie. To on był mózgiem gigantycznego systemu dopingu w tym sporcie. "Bohater" afery Puerto zarabia teraz na tym pieniądze. Argentyńska telewizja zaoferowała mu 300 tysięcy dolarów za wywiad.
Hiszpański lekarz nie ma wstydu. Będzie się uśmiechał do kamery i opowiadał jak to zorganizował doping wśród zawodowych grup kolarskich. Zdradzi szczegóły systemu przetaczania krwi i jeszcze zarobi na tym gigantyczne pieniądze.
Dr Eufamio Fuentes został aresztowany 23 maja ubiegłego roku. Policja zarekwirowała w jego gabinecie aparaturę służącą do nasycania krwi tlenem i od groma pojemników z krwią kolarzy. Wśród nich była między innymi krew zwycięzcy Tour de France z 1997 roku, Niemca Jana Ullricha.
dziennik.pl |
_________________ Av & Sig by Kubica
 |
|
|
|
 |
-=adamo=-
Młodzik

|
Wysłany: 2007-08-06, 23:24
|
|
|
| Doping był i będzie. Tego faktu nie zmieni chyba nikt. Im lepsze metody rozpoznawania dopingu tym więcej ujawnionych skandali. Zmienią się metody-zmienią się środki....Ale tak naprawde walka jest potrzebna, tylko kary są za małe. 2-3 lata dyskwalifikacji?!?! Dożywotni ban na rower i można walczyć. Podziwiam jedną z n iemieckich stacji telewizyjnych, która zawiesiła transmisje z wyścigu po ujawniniu coraz to nowszych rewelacji dopingowych z Francj |
|
|
|
 |
Leonardo
Znicz zgasł..

Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 2694 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2007-10-16, 07:56
|
|
|
Nowy zwycięzca Tour de France
Hiszpański kolarz Oscar Pereiro uroczyście założył w Madrycie żółtą koszulkę zwycięzcy ubiegłorocznego Tour de France, po dyskwalifikacji za doping Amerykanina Floyda Landisa.
Koszulkę wręczył zawodnikowi ekipy Caisse d'Epargne dyrektor wyścigu Christian Prudhomme. W uroczystości wziął udział hiszpański minister sportu Jaime Lissavetzky.
Pereiro, który jest szóstym Hiszpanem na liście triumfatorów, ukończył ubiegłoroczny Tour na drugim miejscu, tracąc do Landisa 57 sekund. Po wyścigu okazało się jednak, że Amerykanin stosował syntetyczny testosteron.
"Wreszcie! Trwało to długo, zbyt długo. To jest zwycięzca ogłoszony z opóźnieniem, ale prawdziwy zwycięzca" - oświadczył Prudhomme.
Pereiro odpowiedział, że jest "szczęśliwy", ale dodał zarazem, że czekał na trofeum w "nieskończoność".
gazeta.pl |
_________________ My, trenerzy wiemy, że w piłce, kiedy drużynie nie idzie, to jest nasza wina, a kiedy wygrywa, to zasługa dobrze dysponowanych piłkarzy. - Carlo Ancelotti |
|
|
|
 |
Wilk Stepowy
Emerytowany Anioł

Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Maj 2006 Posty: 3525 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 2007-10-16, 08:28
|
|
|
| A mnie zastanawia, czy na pewno jest możliwe uczestnictwo w tak morderczym wyścigu i nie wspomaganie się sterydami? Jak uważacie? |
|
|
|
 |
Leonardo
Znicz zgasł..

|
Wysłany: 2007-10-16, 10:25
|
|
|
| Wiesz Wilku są takie środki albo może inaczej " specyfiki " które są dozwolone. Z takich środków zapewne zawodnicy korzystają. |
_________________ My, trenerzy wiemy, że w piłce, kiedy drużynie nie idzie, to jest nasza wina, a kiedy wygrywa, to zasługa dobrze dysponowanych piłkarzy. - Carlo Ancelotti |
|
|
|
 |
Pigeon
Reprezentant Polski G(o)łąb z Bytowa ;)

Pomógł: 10 razy Dołączył: 24 Lis 2007 Posty: 1514 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 2008-01-05, 22:51
|
|
|
Jutro Mistrzostwa Polski w kolarstwie przełajowym w Złotym Potoku. Mam nadzieję, że Bytów zdominuje te zawody (Marek Cichosz i Andrzej Kaiser), a także nasi kolarze z młodszych kategorii wiekowych (choć tutaj szanse są mniejsze.,) też mogłem wybrać taką karierę... |

|
|
|
|
 |
Ducsen
Trener

Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2418 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2008-01-06, 11:10
|
|
|
| Pigeon napisał/a: | Jutro Mistrzostwa Polski w kolarstwie przełajowym w Złotym Potoku. Mam nadzieję, że Bytów zdominuje te zawody (Marek Cichosz i Andrzej Kaiser), a także nasi kolarze z młodszych kategorii wiekowych (choć tutaj szanse są mniejsze.,) też mogłem wybrać taką karierę... |
Piguś nie martw się, za kilka lat ja Cię godnie tam zastąpię Małe pytanie, przełajowe to takie podchodzące pod górskie? |
|
 |
Żelek
Trener av by .wps

Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 2830 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2008-01-06, 22:27
|
|
|
| Ducsen napisał/a: |
Małe pytanie, przełajowe to takie podchodzące pod górskie? |
Mi się wydaje, że to jazda po lesie (lub tym podobne) na sporym dystansie. To tak nawiązując do biegów. |
_________________ Masz coś do mnie? Wal śmiało! Pisz PW.
 |
|
|
|
 |
Pigeon

|
Wysłany: 2008-01-07, 05:17
|
|
|
| Ducsen napisał/a: | Małe pytanie, przełajowe to takie podchodzące pod górskie? |
Można tak powiedzieć rowerowe Cross-Country, a kolarstwo przełajowe różni się tylko przystosowaniem rowera do trasy
Mistrzem Polski został Gil. Cichosz trzeci. Niestety lekko mu odjechali dwaj kolarze jeżdżący dla zespołu ze Strzelec Krajeńskich przed finiszem i skończyło się na trzeciej lokacie...
A za tydzień MŚ. Ciekawe czy Polacy załapią się w dwudziestce? |

|
|
|
|
 |
Ducsen
Trener

Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2418 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2008-01-07, 14:54
|
|
|
| Pigeon napisał/a: | | Ducsen napisał/a: | Małe pytanie, przełajowe to takie podchodzące pod górskie? |
Można tak powiedzieć rowerowe Cross-Country, a kolarstwo przełajowe różni się tylko przystosowaniem rowera do trasy
Mistrzem Polski został Gil. Cichosz trzeci. Niestety lekko mu odjechali dwaj kolarze jeżdżący dla zespołu ze Strzelec Krajeńskich przed finiszem i skończyło się na trzeciej lokacie...
A za tydzień MŚ. Ciekawe czy Polacy załapią się w dwudziestce? |
Oglądałem to w Sportowej Niedzieli bodajże Fajne. Bardzo mi się podoba i zapewniam was, że jak dobrze pójdzie to kiedyś tam będę walczył Goście po tym wyglądali jak po kąpieli błotnej |
|
 |
Pigeon

|
Wysłany: 2008-01-07, 21:03
|
|
|
| Ducsen napisał/a: | Fajne. Bardzo mi się podoba i zapewniam was, że jak dobrze pójdzie to kiedyś tam będę walczył |
Ja chyba trochę potrenuję i powrócę do naszej Baszty Bytów tyle, że to już akurat jest MTB..tylko to raczej na wiosnę. Szkoda, że nie ma tutaj jakiejś sekcji szosowej, bo głównie na tym mi teraz zależy |

|
|
|
|
 |
Pigeon

|
Wysłany: 2008-04-23, 12:38
|
|
|
http://gby.pl/news/pomors..._pierscienia-1/ - brawa dla pana Czesia
| gby.pl napisał/a: | | W samym mieście do pokonania będą mieli kilka okrążeń o długości około 3 km ze stromym i trudnym podjazdem na ul. Pochyłej. |
podjazd faktycznie bardzo stromy. ale lepiej mogli ich wpakować na ulicę Leśną nachylenie podobne, a podjazd dwa razy dłuższy. fajne w nim jest to, że robi się coraz bardziej stromy. a obok las, w którym skaczemy rowerami. |

|
|
|
|
 |
Leonardo
Znicz zgasł..

|
Wysłany: 2008-05-10, 17:28
|
|
|
| Temat dawno nie ruszany, a warto wspomnieć że w dniu dzisiejszym rozpoczął się kolejny wyścig z serii Giro d'Italia. |
|
|
|
 |
Pogonifan
Reprezentant Polski Kibic

Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 1439 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-05-11, 22:39
|
|
|
| Jest to ponoć nawet teraz trudniejszy wyścig niż TdF, ale takie gadanie już jest 8 sezon. Faworytów do zwycięstwa w Giro jest mnóstwo i tak naprawdę trafne wytypowanie zwycięzcy tegoż wyścigu to wielkim szczęściem. |
|
 |
Pogonifan
Reprezentant Polski Kibic

Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 1439 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-07-07, 17:19
|
|
|
| W poprzedni weekend rozpoczął się najbardziej znany wyścig kolarski - Tour de France. Niestety nie ma żadnej polskiej ekipy, ale mamy naszego zawodnika Sylwestra Szmyda. Jedno jest pewne będziemy mieli nowego mistrza, bo obrońca tytułu Contador nie jedzie. |
| Ostatnio zmieniony przez Pogonifan 2008-07-08, 18:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|