Otwarty przez: kalif 2009-05-21, 22:27 |
Bezprzewodowy internet |
| Autor |
Wiadomość |
kalif

Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 3091 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2009-02-22, 19:43 Bezprzewodowy internet
|
|
|
Za cztery miesiące kończy mi się umowa o net.
Jestem zainteresowany skorzystaniem z bezprz internetu, jednak są dość sprzeczne opinie użytkownikow poszczególnych sieci.
A więc blueconnect, orange, iplus, play...?
Korzystacie?
Który polecacie, odradzacie? |
|
|
|
 |
Crooker
Trampkarz Blue is the colour

|
Wysłany: 2009-02-23, 00:29
|
|
|
Sam mam i powiem jedno: NIGDY W ŻYCIU..
Dostajesz 1GB transferu na miesiąc, który jak dobrze pójdzie starcza na max. 2 tygodnie zazwyczaj to tydzień...
Bierz jakiś przewodowy, żadnych limitów stała szybkość komfortowe korzystanie |
|
|
|
 |
Ducsen
Trener

Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2418 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2009-02-23, 14:37
|
|
|
| Crooker napisał/a: | | komfortowe korzystanie |
No to trafiles na wyjatkowe gowno Crooker. Neostrada i inne nety przewodowe sa kompletnie niekomfortowe (korzystales kiedys z tego w ogole, ze masz taka dobra opinie ). Ustawienie komputera w domu jest od nich uzaleznione poza tym zdarzaja sie ostre zawiechy na kilka godzin i predkosc jest strasznie nie rowna. Co do netow bezprzewodowych polskich to nigdy nie korzystalem, ale za granica nawet przecietne, malo popularne firmy robia dobre nety, dzialaja na dobre kilka metrow i prawie wcale nie zawodza. Dlatego nie sadze by w Polsce od razu wszystko bylo tak zawodne i slabe.
Ja ci kalif radze rozejrzec sie czy te sieci, ktore wymieniles oferuja jakies wersje testowe. Jakbys zbadal tak chociaz przez tydzien to mialbys juz jakies rozeznanie. |
|
 |
Crooker

|
Wysłany: 2009-02-23, 18:04
|
|
|
Właśnie nie miałeś a się wypowiadasz. Ja miałem przewodowy i dałbym wszystko, żeby znowu go mieć.
1. Szybkość - mieszkam stosunkowo niedaleko dużego miasta Wrocławia - 10-13 km. Nadajnik mam 400 metrów od domu (na dachu kościoła). Net? Najszybszy to 30 kb/s i masz taki ok. 10 minut po otrzymaniu transferu. Później spada spada i średnia prędkość to 13-15. Ostatni dzień to 10 kb/s a później koniec transferu i 2-3 kb/s. Dodam, że transferu starcza przy oszczędnym korzystaniu na max. 2 tygodnie więc jest to propozycja dla ludzi, którzy korzystają max godzinę dziennie z komputera. W Neostradzie najmniejsza prędkość jaką miałem to było bodajże 45 kb/s więc jest różnica. Na dodatek zapomnij o ściąganiu.
2. Stabilność - jak otworzysz więcej kart w Chrome zwyczajnie wywala. Co 2-3 godziny net bez większego powodu pada i trzeba rozłączać się i łączyć od nowa. Czasami ma zwiechy. Długo się łączy ze stronkami stojącymi na zagranicznych serverach.
3. Ograniczenia - dostajesz (w wypadku Plusa) 1GB transferu na cały miesiąc za 50zł. Pisałem już na ile starcza. W Playu dostajesz bodajże 5GB ale u kolegi po wykorzystaniu tranferu nie wchodziły stronki, działało jedynie GG. Zwiększenie transferu to kolejne 55zł.
Szybkość neta jest teoretycznie nieograniczona, ale tak naprawdę pełną prędkość czyli około 7mb/s osiąga w Rynku lub w jakiejś galerii w centrum miasta.
Krótko mówiąc: NIE POLECAM! |
|
|
|
 |
Ducsen
Trener

Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2418 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2009-02-23, 18:46
|
|
|
| Crooker napisał/a: | | Właśnie nie miałeś a się wypowiadasz. |
Mam, ale nie Polski i nie w Polsce, czytaj dokladniej.
| Crooker napisał/a: | | Nadajnik mam 400 metrów od domu (na dachu kościoła). |
A ja uzywam takiego, ktory stoi w domu na lodowce - zdziwiony? Tu chodzi chyba o taki net, a nie o radiowke, bo wypada na to, ze jej wlasnie uzywasz. |
|
 |
kalif

|
Wysłany: 2009-02-23, 19:00
|
|
|
| Cytat: | | A ja uzywam takiego, ktory stoi w domu na lodowce - zdziwiony? Tu chodzi chyba o taki net, a nie o radiowke, bo wypada na to, ze jej wlasnie uzywasz. |
Hmmm,
Chodzi mi o internet mobilny z oferty sieci komórkowych dzięki któremu niezależnie od miejsca będę mógł korzystać z laptopa.
A z routera bezprzewodowego, bo chyba o taki chodzi Ducsenowi sam korzystam w obecnym mieszkaniu, fajna sprawa w sytuacji, gdy komputery znajdują się w dwóch różnych pokojach.
Co do Neostrady, bo wyżej został poruszony ten wątek.
Odczuwa się lekki "spadek napięcia" zwłaszcza w soboty i niedziele wieczorem, ale nie taki, który uniemożliwiłby swobodne korzystanie z internetu, po części to przecież też wina serwerów, które w tym dniach i godzinach są najbardziej obciążone.
Nie mam zastrzeżeń od czasu korzystania z routera, który kupiłem. Przy darmowym modemie z TP czasami wywalało połączenie bądź były problemy z samym ustanowieniem połączenia. |
|
|
|
 |
Crooker

|
Wysłany: 2009-02-23, 20:29
|
|
|
Internet mobilny nazywa się potocznie radiówką a internet z routera nazywa się internetem z routera
LiveBoxy TP to największy shit.
@Ducsen, nie jestem zdziwiony tylko Ty pomyliłeś pojęcia.
A moje doświadczenia wyniosłem z prawie 2 lat użytkowania iPlusa. |
|
|
|
 |
kalif

|
Wysłany: 2009-02-23, 22:16
|
|
|
| Crooker napisał/a: | Internet mobilny nazywa się potocznie radiówką a internet z routera nazywa się internetem z routera |
Pisałem to pod kątem tego, by nie pomylić tego ze zwykłą radiówką, którą odbiera się za pomoca antenki, lecz dostępna jest tylko w danym mieście/dzielnicy oaz radiówką domową, czyli bezprzewodowym routerem wifi. |
|
|
|
 |
Crooker

|
Wysłany: 2009-02-23, 23:34
|
|
|
| Ogólnie różnie to bywa z tym netem. Jak masz laptopa to nie masz wyboru. Ale do stacjonarnego PC nie ma to najmniejszego sensu. 0 wygody. |
|
|
|
 |
kalif

|
Wysłany: 2009-02-24, 07:45
|
|
|
Tu nie chodzi czy lepszy jest kabel czy radio, bo wiem że lepszy jest kabel.
Chodzi mi o możliwość przemieszczania się i korzystania z internetu, a nie będę opłacał w końcu dwóch usług. Umowa na dotychczasowy net kończy mi się w lipcu.
Dlatego prosiłem o opinię osób, które korzystają, bądź znają się na komórkowym necie. |
|
|
|
 |
Crooker

|
Wysłany: 2009-02-24, 15:10
|
|
|
| To korzystam już dosyć długo i się wypowiedziałem. Jak masz zamiar montować radiówkę w stacjonarnym to zapomnij. |
|
|
|
 |
Czeski_
Wice administrator

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 3001 Skąd: Kłobuck
|
Wysłany: 2009-02-25, 14:50
|
|
|
Ja mam blueconnect. Jest okrutnie wolny. Filmów na youtube nie da się oglądać bo albo buforują się przez godzinę albo w ogóle nie działają. O ściąganiu czegokolwiek z sieci nawet nie wspominam.
Taki bajer przydatny jest jedynie w przypadku laptopów - możesz łączyć się zawsze i wszędzie (choć w różnych miejscach różnie działa). |
|
|
|
 |
kalif

|
Wysłany: 2009-05-21, 22:27
|
|
|
Zdecydowałem się na Orange.
Po 24 godzinach użytkowania nie mogę napisać złego słowa.
Super transfer bez jakiegokolwiek zerwania, szybka przesyłka i aktywacja karty. Dzięki wszystkim za opinie. |
|
|
|
 |
|
|