|
Hertha Berlin |
| Autor |
Wiadomość |
GruByZ
El.! DGS...

Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 22 razy Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3965 Skąd: MMz
|
Wysłany: 2009-05-10, 12:05 Hertha Berlin
|
|
|
Zauważyłem, że nie ma tematu drużyny z Berlina. A w tym roku spisują się przyzwoicie, walczą o mistrzostwo...grają ciekawą piłkę. Zapraszam do dyskusji na temat tej drużyny.
Na początek trochę danych.
| Kod: | Klub został założony w 1892 r. jako BFC Hertha 92, biorąc swoją nazwę od parowca. Klub radził sobie nieźle, lecz na początku lat dwudziestych popadł w tarapaty finansowe. Połączył się wtedy z innym klubem z Berlina Berliner Sport-Club i występował jako Hertha Berliner Sport Club. Między 1926 a 1931 r. klub sześciokrotnie dochodził do finału rozgrywek o mistrzostwo Niemiec, ale mistrzostwo wygrał tylko dwa razy (1930 i 1931).
Po II wojnie światowej, klub odrodził się jako SC Gesundbrunnen, ponieważ alianci zakazali działalności wielu organizacji, w tym klubów sportowych. W 1949 r. klub zmienił nazwę na Hertha BSC Berlin. W 1963 r. klub był jednym z założycieli Bundesligi, ale po dwóch sezonach klub spadł z ligi. Powrócił do niej w 1968 r., ale w 1979 r. Hertha spadła z ligi na osiemnaście lat. W międzyczasie klub miał ponad 10 mln DM długu, ale został on uregulowany w wyniku sprzedaży nieruchomości klubu, jak i pozyskaniu nowego sponsora.
W 1997 r. Hertha BSC Berlin awansowała do Bundesligi.
Sukcesy
* Mistrzostwo Niemiec: 1930, 1931
* Puchar Ligi: 2001, 2002
* Puchar Intertoto: 2006
|
I nawiązane do naszego zawodnika w drużynie
| Cytat: | DPA: wyróżnienie dla Piszczka
Łukasz Piszczek szybko przekwalifikował się - i to z dobrym - skutkiem na prawego obrońcę. Polski piłkarz Herthy Berlin zanotował udany występ w meczu Bundesligi przeciwko VfL Bochum (2:0).
Piszczek zapisał na swoim koncie asystę, a niemiecka agencja DPA uznała go za jednego z najlepszych zawodników berlińskiej ekipy.
Z kolei niemiecka wersja internetowej strony Eurosportu pisze o tym, że Polak grał bardzo dobrze w defensywie, a do tego często włączał się do akcji ofensywnych, stwarzając poważne zagrożenie. |
Szczere, to nawet nie wiedziałem, że już wyleczył tą kontuzję. A tym bardziej, że zaczął grać w pierwszym składzie, ale to chyba też dlatego, że plaga kontuzji nawiedziła Herthe. |
_________________ "El Barça juega de puta madre" |
|
|
|
 |
Wilk Stepowy
Emerytowany Anioł

Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Maj 2006 Posty: 3525 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 2009-05-28, 12:37
|
|
|
Szkoda, że Hertha miała taką słabą końcówkę sezonu. Chodzi mi o ostanie 2 kolejki, gdy walcząc o tytuł i o LM, zdobyli zaledwie 1 punkt przez, co spadli na 4 miejsce i tak wielka przygoda z Ligą Mistrzów przeszła im obok.
Piszę "szkoda" oczywiście ze względu na Łukasza Piszczka. Nie jest już taki młody - ma 24 lata, a więc już najwyższy czas, jeżeli naprawdę chce coś osiągnąć, aby ogrywał się naprawdę z najlepszymi na świecie. |
|
|
|
 |
Pogonifan
Reprezentant Polski Kibic

Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 1438 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-05-28, 12:51
|
|
|
| Wilk Stepowy napisał/a: | | przygoda z Ligą Mistrzów przeszła im obok |
Wielka szkoda jeśli chodzi również o kibiców z Polski. Hertha otworzyła się na Polaków i skorzystała na tym bardzo, gdyż w dużej mierze Polacy zasiadali na stadionie olimpijskim gdy ten świecił pustakami. Miałem ogromną nadzieję, że Hertha zagra w LM, bo wtedy być może byłaby szanse zobaczyć Barcelonę czy Manchester, a tak znów trzeba będzie oglądać "jakiś" Sporting Lizbona |
|
 |
Żelek
Trener av by .wps

Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 2830 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2010-01-01, 12:41
|
|
|
| Nie wiem co się stało z Herthą z zeszłego sezonu, tak samo jak nie wiem co stało się z Wichniarkiem. Ekipa z Berlina przeżywa trudne chwile, a Artur nie potrafi zdobyć bramki. Zmiana trenera też nie wiele wniosła i zastanawiam się nad przyszłością tej drużyny w Bundeslidze. |
_________________ Masz coś do mnie? Wal śmiało! Pisz PW.
 |
|
|
|
 |
Ducsen
Trener

Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2310 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2010-01-06, 23:01
|
|
|
| Jeśli takie ekhm.. drewno jak Piszczek jest tam wiodącą postacią to nie ma co się dziwić. Nawet Rodnei z Jagielloni się tam prześlizgnął... Tej drużyny nie ma kto ciągnąć do przodu. Dzisiaj powinni wracać po Favre, którego niedawno wywalili na kolanach. |
|
 |
Pogonifan

|
Wysłany: 2010-01-14, 16:53
|
|
|
Teraz Hertha ściągnęła Gekasa co tylko pogarsza i tak trudną sytuację Wichniarka.
Ciekawe czy odpuszczą sobie LE, aby utrzymać się w lidze, czy już spisali ligę na straty i powalczą w pucharach. |
|
 |
Żelek
Trener av by .wps

Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 2830 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2010-01-16, 13:31
|
|
|
| Chyba jednak powalczą w pucharach, a w lidze będą walczyli do końca o utrzymanie. W LE nie szło im tak źle, ale nie wróżę im zbyt długiej przygody. |
_________________ Masz coś do mnie? Wal śmiało! Pisz PW.
 |
|
|
|
 |
Pogonifan

|
Wysłany: 2010-01-16, 18:54
|
|
|
| No dzisiaj chłopaki z Berlina dały radę i pokonali na wyjeździe Hannover aż 3:0. Na uwagę zasługuje fakt, że pierwszą bramkę strzelił Piszczek, a Wichniarek pojawił się na boisku w 90 minucie. |
|
 |
|
|